"Kemi är nästan som trolleri"

Spara favorit 3 okt oktober 2017

Under Forskarfredag 29 september besökte nära 100 förväntansfulla barn Mittuniversitetet för att lära sig spännande saker om vad forskning är och hur det kan gå till. Ida Svanedal var en av forskarna som tog emot klasserna. – Det är så roligt att träffa elever i årskurs två, för de är så engagerade och man känner verkligen hur kul de har!

Experimentet för dagen handlade om att blanda en sur och en basisk vätska med några droppar indikatorvätska för att se vad som hände med färgen. Labbutrustningen var framdukad och utrop som "wow!" ekade när klassen välkomnades in i miljön.

– Men tänk om vi blandar fel och vi råkar spränga huset i luften! En högst väsentlig fråga som fick det lugnande svaret att vätskorna som användes inte var tillräckligt starka, men att man ändå måste vara försiktig när man experimenterar. Ida berättade att det är viktigt att använda skyddsglasögon och att tvätta sig om vätskan hamnar på kroppen.
– Vi droppar med syra och det är jätteroligt! Jag ska bli forskare när jag blir stor, konstaterade Elias i klassen glatt. Flera barn höll med. Ida Svanedal tipsade barnen om att fortsätta läsa, räkna och samarbeta i skolan, för det är tre viktiga saker att kunna när man forskar.
– Jag brukar experimentera hemma med vatten och bubblor. Kemi är nästan som trolleri, tyckte Simon.

Ida passade också på att berätta om vad hon själv forskar kring.
– Jag får en massa små träfibrer från fabriken. Sen blandar jag dem med en basisk vätska, ungefär som den ni har idag, fast jättemycket starkare. Då ser det ut som att de små träfibrerna smälter och sen när smeten stelnar ser det nästan ut som plast. Mycket bättre för miljön än riktig plast!

Syftet med aktiviteten handlade om att väcka barns nyfikenhet för forskning. Dagen fick därför ett fint betyg när alla andraklassare tveklöst räckte upp handen på frågan "vilka tycker att forskning verkar spännande?"

Kemi


Relaterade sidor:

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu